Tårta!

Vit chokladcheesecake med kladdkaksbotten

Cheesecake och kladdkaka i ett – en given succe! Toppa den goda chokladbottnen med en färskostkräm med vit choklad och avsluta med ett lager bär + gele.  Med detta i åtanke så gjorde jag tårtan till midsommar första gången. Då med skivade jordgubbar runt sidorna samt på hela ovansidan. Mycket god kombination kan jag lova. Men observera att tårtan är MÄKTIG! En bit räcker gott och väl. Ett annat tips är att göra den minst en dag i förväg – gärna två, för då gottar både kladdkakan och cheesecake-krämen till sig ytterligare.

Kladdkaka:

4 ägg

5 dl socker

ca 1 msk vaniljsocker

1 dl kakao

3 dl mjöl

2 krm salt

200 gram smör

Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med löstagbar kant, 28 cm i diameter. Smält smöret och låt svalna lite.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, kakao, salt och vetemjöl. Rör ner smöret(175g). Häll smeten i formen. Grädda kakan ca 35 min. Kakan ska vara lös i mitten, men fast i kanterna när den är färdig. Låt kakan kallna helt innan den täcks med ostkrämen.

Cheesecake:

500 gram mascarpone

3 dl vispgrädde

300 gram vit choklad

Vispa mascarpone och grädde slät i en skål. Smält den vita chokladen och låt kallna ngt innan du blandar den med färskostkrämen. Bred över kladdkaksbotten.

Bärtäcke:

Jordgubbar, hallon, blåbär? Du väljer efter eget tycke och smak. Täck cheesecaken med bär och avsluta med ett geletäcke som enklast görs av bärsaft + gelantinblad (2 blad per deciliter vätska). Lägg gelantinbladen i blöt ca 5 min, värm saften i kastrull, krama ur vätskan ur bladen och lägg i en liten skål, häll över lite varm saft så bladen smälter och blanda sedan ner detta i övrig varm saft. Skeda ut över bären. Till denna tårta gick det åt ca 4 dl vätska – alltså 4 dl saft + 7-8 gelantinblad.

P.S. Bilderna får ej kopieras eller användas på något sätt utan min tillåtelse.
© Juniphé

Annonser

One thought on “Tårta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s