Pepparkakskola

Jajjamensan! Här kommer ett julrecept som inte går av för hackor. Det är Leila Lindholms recept på smörkola, smaksatt med pepparkakskryddor.

image

Jag blandade ihop en egen laddning kryddor så att jag har till mjuk pepparkaka, banankaka… eller rentav några satser till med kola😉 Jag använde dessa mått:

2 msk malen ingefära

3 msk malen kanel

1 msk malen kardemumma

1 msk malen kryddnejlika

 

Kolasmeten:

100 g smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap (Jag hade ½ dl vit sirap och ½ dl ljus)

1 tsk vaniljsocker

2 tsk pepparkakskrydda

 

Smält smöret och rör ner alla ingredienser utom kryddorna. Låt koka utan lock i en bred tjockbottnad kastrull 15-30 minuter. Rör om då och då. Smeten är färdig när den nått 130 grader, alternativt klarar kulprovet. Rör då ner pepparkakskryddan och häll upp på oljad plåt eller smörpapper. Låt svalna.

GUD SÅ GÔTT! Smakar som Dumle pepparkaka, fast godare och utan chokladen. Men vill man så kan man ju doppa i mjölkchoklad och då har man gjort dumlekolor🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s